Edit Content

Om hantverket

En genuin

hantverkstradition

Att bygga timmerhus är en flera hundra år gammal tradition där flera duktiga och välkända timmermän från Rättvik anlitats flitigt i decennier. Timret som används är som regel fura från Älvdalen. De färdiga stockarna är rundade på ovansidan och har ett spår på undersidan för att de ska passa ihop med varandra. För att stockarna ska sitta på plats fäster man dem sedan med en så kallad timmerknut. Timmerknutar kan vara lite olika utformade. Vi på Timmerhus Siljan använder oss av modellen ”Siljan” eller ”Dalaknut” som den också kallas. Timmerknuten är, oavsett namn, halsade för bästa tänkbara passform.

 

Den klassiska metoden för att bygga ett timmerhus är att bygga det handtimrat vilket vi på Timmerhus Siljan naturligtvis har fortsatt med. Att bygga ett timmerhus är ett hantverk som oftast tar flera månader men resultatet blir ett unikt hus som håller i flera generationer.

Visste du att

I Rättvik finns några av landets äldsta bevarade timmerbyggnader. Det handlar om stugor och lador som idag är 700 år gamla och byggda med i princip samma teknik som idag. Det som skiljer är främst användandet av mer moderna verktyg.

1200 kvm

produktionshall

För att kvalitetssäkra våra hus ytterligare och bidra till en god arbetsmiljö för våra timmermän har vi byggt en 1200 kvm stor produktionshall. En investering som ger oss nya möjligheter i framtiden!